Vergelijk aanbiedingen

Wat is WOZ-waarde?

Wat is WOZ-waarde?

WOZ-waarde: wat is het?

WOZ betekent letterlijk Waardering Onroerende zaken, of in lekentaal de waarde van je woning. Jouw gemeente bepaalt dit elk jaar opnieuw en dat bedrag vormt de basis voor diverse belastingen. Een niet onbelangrijke waarde dus, die je altijd kritisch moet beoordelen.

Als uitvoerder van de WOZ-waarde bepaalt de gemeente de waarde van alle roerende zaken (dus niet alleen woningen, maar ook bedrijfspanden of stukken grond) binnen de grenzen van de gemeente. Deze wordt jou vervolgens aangereikt via een WOZ-beschikking, die rond maart van het jaar verstuurd wordt. De hoogte van die waarde baseert de gemeente hoofdzakelijk op de volgende zaken:

  • De ligging van je woning;
  • De inhoud van je woning;
  • De oppervlakte van je woning.

Zoals gezegd vormt het uiteindelijke bedrag de basis voor verschillende belastingen en heffingen vanuit de gemeente, zoals onroerendezakenbelasting, rioolheffing en waterschapslasten. Daarnaast is het ook van belang voor het eigenwoningforfait en bijvoorbeeld erf- of schenkbelastingen.

woz waarde

WOZ-beschikking: wat en wanneer

Je WOZ-beschikking ontvang je normaal gesproken in maart. Hierop valt te lezen wat volgens de gemeente de waarde van je woning was op 1 januari van het voorgaande jaar. Dus de brief die je in maart 2020 ontvangt, geeft aan wat de waarde van je woning was op 1 januari 2019. Daarover zijn nog wel eens misverstanden, maar de huidige waarde van je woning is in dit geval dus niet relevant. De brief gemist of kwijt geraakt? Dan kun je altijd even naar het WOZ-waardeloket.

Bezwaar maken WOZ-waarde

Vind je dat je WOZ-waarde te hoog of te laag is? Wacht dan niet te lang, want je bezwaar moet binnen zes weken gemaakt zijn. En als je dit doet moet je wel een goed idee hebben van wat volgens jou reëel is. Je kunt bijvoorbeeld het onderliggend taxatieverslag opvragen (bij de ene gemeente is deze in te zien op internet, de andere stuurt hem op). Ook kun je een rondje doen bij je buren wat zij voor waarde opgestuurd hebben gekregen of je melden bij een makelaar of taxateur.

Is je conclusie vervolgens dat de WOZ-waarde niet klopt (en dan is een verschil van €1000,- niet zo relevant), dan moet je zoals gezegd bezwaar aantekenen. Neem daarvoor z.s.m. contact op met jouw gemeente om te vragen hoe dat in zijn werking gaat. Dat verschilt namelijk per gemeente. Succes!

Gerelateerde berichten

Huizenmarkt en Corona

Huizenmarkt merkt weinig van de corona-crisis De huizenmarkt werkt nog maar weinig van de...

Lees verder
door Tijmen

Huizenprijzen in Drenthe

De huizenprijzen in Drenthe: hoe staat het ermee? De huizenprijzen in Drenthe zijn de afgelopen...

Lees verder
door Tijmen

Hoe begeleid je een bezichtiging?

Een bezichtiging begeleiden doe je zo! Een bezichtiging begeleiden is in principe niet zo...

Lees verder
door Tijmen