Vergelijk aanbiedingen

Kosten koper, hoeveel is dat?

Kosten koper, hoeveel is dat?

Kosten koper betalen

Kosten koper: wanneer je een woning op Funda bekijkt, zal in negen van de tien gevallen achter de vraagprijs k.k. te vinden zijn. Dit staat voor kosten koper, een niet onbelangrijke afkorting. Het betekent namelijk dat je naast de afgesproken transactieprijs ook extra kosten zult moeten maken, hoofdzakelijk de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de kosten voor registratie in het kadaster. De overdrachtsbelasting bedraagt in 2020 2% voor woningen. Notariskosten zijn erg afhankelijk van het kantoor dat je inschakelt en de werkzaamheden die ze voor je uit moeten voeren. De kosten voor registratie in het kadaster is ergens tussen de €80,- en €100,-.

Bovengenoemde kosten zijn de verplichte extra kosten (die overigens alleen gelden wanneer je een bestaande woning koopt. Bij nieuwbouwwoningen heb je dat niet). Daarnaast zijn er nog andere kosten die je wellicht ook maakt, zoals makelaarskosten voor de aankoop, hypotheekadvies & bemiddeling, de taxatie v/d woning, een eventuele bouwkeuring en de bankgarantie.

Kosten koper, hoeveel is dat

Financieren kosten koper

Je kunt tegenwoordig nog maximaal 100% van de waarde van je woning financieren met een hypotheek. Dat betekent dus dat je de kosten koper niet altijd mee kunt financieren. en je dat dus op een andere manier zult moeten bekostigen. Uit eigen zak is uiteraard een optie, maar je kunt je hypotheekadviseur ook altijd vragen wat andere mogelijkheden zijn.

Als je wilt weten hoeveel eigen geld je eventueel nodig hebt, kun je dat eenvoudig berekenen. De hoogte ervan is afhankelijk van de koopsom v/d woning, de hoogte van je hypotheek en je eigen plannen. Bereken simpelweg hoeveel hypotheek je kunt krijgen en vervolgens het totale kostenplaatje inclusief de kosten koper. Trek je de hoogte van je hypotheek af van die totale kosten, dan heb je het bedrag over dat je zelf bij zult moeten leggen.

 

Gerelateerde berichten

Huizenmarkt en Corona

Huizenmarkt merkt weinig van de corona-crisis De huizenmarkt werkt nog maar weinig van de...

Lees verder
door Tijmen

Huizenprijzen in Drenthe

De huizenprijzen in Drenthe: hoe staat het ermee? De huizenprijzen in Drenthe zijn de afgelopen...

Lees verder
door Tijmen

Hoe begeleid je een bezichtiging?

Een bezichtiging begeleiden doe je zo! Een bezichtiging begeleiden is in principe niet zo...

Lees verder
door Tijmen