Vergelijk aanbiedingen

Huizenprijzen in Drenthe

Huizenprijzen in Drenthe

De huizenprijzen in Drenthe: hoe staat het ermee?

De huizenprijzen in Drenthe zijn de afgelopen jaren flink gestegen: ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 stegen de verkoopprijzen in 2020 in het eerste met maar liefst 9% (zie tabel 1).

huizenprijzen drenthe 1
Tabel 1. Transactieprijzen in Drenthe t.o.v. het jaar ervoor

Dat heeft met een aantal dingen te maken. Allereerst is het simpelweg zo dat de woningmarkt in Drenthe altijd wat later op gang komt dan bijvoorbeeld in het westen. Als de grootste stijgingen daar al achter de rug zijn, komt Drenthe eigenlijk pas goed en wel op gang. Dat Drenthe in 2019 dus de provincie was waar de woningprijzen het hardste stegen, mag geen verrassing zijn.

Woningprijzen in Drenthe: veel vraag, weinig aanbod

Een tweede reden is dat er in Drenthe momenteel veel vraag is, maar weinig aanbod. In twee jaar tijd is het aantal woningen dat in Drenthe te koop staat gedaald met meer dan 50% (!), terwijl het aantal transacties nog geen 10% daalde (zie tabel 2).

woningmarkt drenthe
Tabel 2. aantal transacties vs woning in aanbod Drenthe

Er zijn dus (bijna) onveranderd veel geïnteresseerden voor het kopen van een woning in Drenthe, terwijl het aanbod steeds kleiner wordt. En je hoeft natuurlijk geen econoom te zijn om te snappen dat dat de prijs omhoog stuwt. Dat is ook goed te zien in onderstaande krapte-indicator:

krapte huizenmarkt drenthe
Tabel 3. krapte-indicator voor woningzoekenden in Drenthe

In deze tabel kun je zien dat de keuze uit het aantal woningen dat aan jouw eisen voldoet is gedaald van zo’n 6 in 2018 naar 3 in het eerste kwartaal van 2020. Dit gebrek aan keuze zorgt ervoor dat kopers, als ze eenmaal een woning hebben die aan hun wensen voldoet, bereid zullen zijn om meer te betalen voor die woning dan twee jaar geleden. Je weet immers maar nooit of je op korte termijn nog een andere woning vindt die ook aan jouw eisen zal voldoen.

Stijging prijzen woningen in Drenthe

En dat alles heeft uiteraard tot gevolg dat de huizenprijzen in Drenthe dus stijgen. Van gemiddeld €223.803,- in 2018 naar €262.084,- in het eerste kwartaal van 2020 (zie tabel 4).

stijging huizenprijzen drenthe
tabel 4. Stijging huizenprijzen in Drenthe en de vraagprijs v/h aanbod

En de belangrijkste vraag voor jou als lezer is nu dan natuurlijk: is dit dus het juiste moment om mijn huis te verkopen? Volgens de NVM, Funda, het Kadaster, de TU Delft en verschillende hypotheekverstrekkers is er niets dat wijst op een teruggang van de woningmarkt. Maar deze partijen zijn moeilijk objectief te noemen en zeker gebaat bij een groot vertrouwen in de woningmarkt. Uiteraard zijn er even zo goed berichten over de onvermijdelijke val van de woningmarkt naar aanleiding van onder andere de Corona-crisis.

Het onbevredigende aan dit verhaal is dat we simpelweg niet weten welke kant het op zal gaan. Economen, onderzoeksjournalisten en zeker ook makelaars zijn altijd slechte voorspellers gebleken, zoals eigenlijk iedereen in Nederland dat is. Overweeg je dus momenteel om je woning te verkopen? Dan zouden wij zeggen: kijk vooral naar het nu. De huizenmarkt is Drenthe is momenteel nog steeds erg positief en dus is Nu nooit een verkeerd moment om tot verkopen over te gaan. Of dat over een maand, zes maanden of een jaar anders is? Niemand die het je echt zou kunnen vertellen.

Je huis in Drenthe verkopen

Het zal je niet verbazen dat wij je graag helpen als je je woning wilt verkopen. Of deze nou in Drenthe, Friesland of Limburg staat, wij staan voor je klaar! Als zogeheten internetmakelaar zijn wij namelijk het hele land actief en wij verkopen jouw woning voor een vaste, lage prijs van €995,-. Benieuwd naar de mogelijkheden met ons kantoor? Neem dan vooral vrijblijvend contact op of laat hieronder je gegevens achter!

Gerelateerde berichten

Huizenmarkt en Corona

Huizenmarkt merkt weinig van de corona-crisis De huizenmarkt werkt nog maar weinig van de...

Lees verder
door Tijmen

Hoe begeleid je een bezichtiging?

Een bezichtiging begeleiden doe je zo! Een bezichtiging begeleiden is in principe niet zo...

Lees verder
door Tijmen

Wast kost je huis verkopen?

Wat kost het om je huis te verkopen? Je huis verkopen doe je natuurlijk niet elke week, en dus is...

Lees verder
door Tijmen