Vergelijk aanbiedingen

Huizenprijzen in Coronacrisis: wat gebeurt ermee?

Huizenprijzen in Coronacrisis: wat gebeurt ermee?

Huizenprijzen en het coronavirus: wat is de invloed?

De huizenprijzen rijzen de laatste jaren flink de pan uit: in heel het land stijgen de prijzen al jaren, resulterend in doodnormale tussenwoningen die in Amsterdam voor 1.5 miljoen over de toonbank gaan. Maar nu ons land sinds twee maanden in de ban is van het Corona-virus, stelt men steeds vaker de vraag: is dit het einde van de gekte? Gaan we nu weer terug naar ‘gewoon’ of misschien zelfs wel richting een volgende crisis op de huizenmarkt? Daar lijkt het vooralsnog niet op.

Uit een onderzoek van RTL bleek al dat de Corona-crisis er in elk geval niet voor heeft gezorgd dat minder mensen hun woning gaan verkopen, maar juist eerder het tegenovergestelde. Omdat mensen in deze tijden meer thuis zitten, blijken ze ook meer ‘geconfronteerd’ te worden met hun eigen woning en de gebreken daarvan. Dat is dus blijkbaar vaak het laatste zetje om toch over te gaan tot verkoop.

Dit is een deel van het antwoord op de vraag wat de Corona-crisis met de huizenprijzen doet. Immers, wie verkoopt wil ook weer kopen en dus zorgt dit ervoor dat de vraag naar nieuwe woningen groot blijft. Zo lang de vraag het aanbod overtreft, zal de woningwaarde niet gauw gaan dalen.

woningwaarde coronatijd

Woningwaarde in crisistijd

De huizenprijzen zijn dus afhankelijk van de vraag naar woningen en zoals gezegd beslissen nog altijd veel mensen dat ze graag een ander huis willen. Maar er moeten uiteraard ook mensen zijn die hún huis willen kopen en vaak zijn dat de zogenoemde starters (mensen die uit huis gaan om voor het eerst op zichzelf of samen te gaan wonen). Voor de starters is de hoogte van de hypotheekrente een belangrijke factor. Immers, hoe hoger deze rente hoe hoger de maandlasten, en hoe hoger deze lasten worden, hoe minder mensen de stap zullen nemen om uit huis te gaan. Zo lang de rente zo laag blijft als hij nu is, zal de huizenmarkt een interessante blijven voor starters.

Daalt mijn huis in waarde door corona?

Het antwoord daarop is voorlopig: nee. Omdat de vraag naar  woningen groter blijft dan het aanbod, zal je woning voorlopig niet in waarde zakken. Uiteraard valt het niet uit te sluiten dat in de toekomst iets verandert aan die situatie, bijvoorbeeld doordat veel mensen hun baan kwijt raken als gevolg van de Corona-crisis, of omdat de hypotheekrente zal stijgen. Maar tot nu toe lijkt van geen van beide sprake te zijn en kun je dus met een gerust hart je woning te koop zetten.

Overweeg je om je woning te verkopen? Dan helpen wij je daar graag bij uiteraard! Neem dan vooral eens contact op voor een vrijblijvend gesprek. Vooralsnog alleen nieuwsgierig naar de waarde van je huis? Ook daarbij helpen we je graag! Klik dan rechtsonder op je scherm op de knop ‘wat is mijn huis waard’.

Gerelateerde berichten

Huizenmarkt en Corona

Huizenmarkt merkt weinig van de corona-crisis De huizenmarkt werkt nog maar weinig van de...

Lees verder
door Tijmen

Huizenprijzen in Drenthe

De huizenprijzen in Drenthe: hoe staat het ermee? De huizenprijzen in Drenthe zijn de afgelopen...

Lees verder
door Tijmen

Hoe begeleid je een bezichtiging?

Een bezichtiging begeleiden doe je zo! Een bezichtiging begeleiden is in principe niet zo...

Lees verder
door Tijmen