Vergelijk aanbiedingen

Hoe begeleid je een bezichtiging?

Hoe begeleid je een bezichtiging?

Een bezichtiging begeleiden doe je zo!

Een bezichtiging begeleiden is in principe niet zo moeilijk, maar kan uiteraard best spannend zijn. Het is natuurlijk niet iets wat je wekelijks doet, dus helemaal als je net bent opgestart met de verkoop van je huis, is dat best even een drempel die je over moet. In dit artikel zullen we je voorzien van wat tips en trucjes m.b.t. het zelf begeleiden van een bezichtiging, zowel het rondleiden van de mensen als het voorbereiden van je huis op kijkers. Heb je nadien nog vragen? Neem dan vooral even contact met ons op!

Een bezichtiging voorbereiden

We weten, het is niet erg origineel, maar we moeten het toch even melden: je krijgt geen tweede kans op een eerste indruk. En geloof ons, die is érg belangrijk. Hoe hard mensen ook roepen dat ze een volledig rationele beslissing zullen nemen wat betreft het kopen van hun nieuwe huis, weten wij met al onze ervaring wel beter: is het gevoel niet goed dat koopt men niet. Zorg er dus voor dat je je huis ook echt klaarmaakt voor die eerste storm van bezichtigingen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Alles op te ruimen en overbodige spullen op te bergen
  • Je huis goed schoon te maken en de ramen te lappen
  • Een vers bosje bloemen op tafel te zetten
  • Je woning goed te luchten (met name de badkamer en slaapkamers) en te zorgen voor een fris toilet
  • Licht binnen te laten. Open de gordijnen en zet een lampje aan in donkere ruimtes
  • Televisie en radio uit te zetten

Uiteraard kan het daarnaast nooit kwaad om een kopje koffie paraat te hebben, maar dat is niet iets wat mensen van je verwachten, dus als je je daar niet prettig bij voelt, hou het gerust zakelijk.

bezichtiging begeleiden

Een bezichtiging begeleiden

Bij het begeleiden van een bezichtiging moet je vooral niet vergeten dat degene die langskomt ook gewoon mens is. Behandel ze dus gerust zo en minstens zo belangrijk: je mag ook van ze verwachten dat ze jou zo behandelen. Loop met de mensen mee en vertel ze open en eerlijk over je huis, de omgeving, de pluspunten maar ook eventuele gebreken. Bij een uiteindelijke verkoop zul je dat toch aan moeten geven, dus je kunt beter direct met de billen bloot. Let wel: vermoedens over een spook in de kast op oma’s oude slaapkamer mag je achterwege laten, het gaat hier puur om bouwtechnische gebreken (zoals lekkage).

Luister tijdens het rondleiden van de mensen goed naar wat hun informatiebehoefte is. Of terwijl: laat ze vooral even praten. Als jij alleen maar het woord voert, is de kans aanwezig dat hun belangrijkste vragen onbeantwoord blijven, dus geef ze de ruimte!

Ook in letterlijke zin is het niet onverstandig om mensen even de ruimte te geven en ze alleen door het huis te laten lopen, zodat ze ook even onderling kunnen overleggen en zich een beeld kunnen vormen van het huis zonder dat de eigenaar hun op de hielen zit. Maar jij bent natuurlijk de baas, dus heb je daar geen goed gevoel bij, doe het dan vooral niet.

En als laatste is het belangrijk om te weten dat niet iedereen die komt kijken even aardig zal zijn of ‘jouw type’. En dat geeft ook niks. Onthou dat het doel is om je woning te verkopen, niet om vrienden voor het leven te maken. Dus probeer niets te forceren en hou het gewoon zakelijk als je geen klik met de mensen voelt, daar is niks mis mee. Maar je moet uiteraard wel respectvol behandeld worden in je eigen huis en als je bij iemand geen goed gevoel hebt, heb je altijd het recht om deze uit je woning te zetten. Dit hebben we overigens nog nooit meegemaakt, maar het is wel goed om dat te weten.

bezichtiging voorbereiden

Je gaat zelf je huis verkopen?

Top! Dan heb je dit artikel in elk geval niet voor niks gelezen 😉 Wees je er wel van bewust dat het altijd verstandig is om je woning op Funda te plaatsen, hoeveel animo je ook denkt te krijgen door het op je Facebook-pagina te zetten. Met ruim 40 miljoen bezoekers per maand is Funda een niet te negeren medium en hoe meer gegadigden je voor je woning kunt krijgen, hoe hoger de opbrengst ook zal zijn.

Wij helpen je uiteraard graag als je hebt besloten je woning te gaan verkopen. En je verkoopt je woning met ons al voor een vast laag bedrag van €995,-! Daarmee krijg je een volledige plaatsing op Funda, professionele fotografie en inmeting van je woning, een waterdichte koopakte (figuurlijk gezien) en uiteraard de hoogst mogelijke opbrengst voor je huis. Wij verdienen onszelf dus in veelvoud terug. Benieuwd naar de mogelijkheden voor de verkoop van je huis? Laat dan hieronder je gegevens achter en we nemen z.s.m. contact met je op!

Jouw gegevens

Gerelateerde berichten

Huizenmarkt en Corona

Huizenmarkt merkt weinig van de corona-crisis De huizenmarkt werkt nog maar weinig van de...

Lees verder
door Tijmen

Huizenprijzen in Drenthe

De huizenprijzen in Drenthe: hoe staat het ermee? De huizenprijzen in Drenthe zijn de afgelopen...

Lees verder
door Tijmen

Wast kost je huis verkopen?

Wat kost het om je huis te verkopen? Je huis verkopen doe je natuurlijk niet elke week, en dus is...

Lees verder
door Tijmen