Vergelijk aanbiedingen

Schrijf een goede verkooptekst

Schrijf een goede verkooptekst

Verkooptekst schrijven

Een onderdeel van het verkopen van je woning met Koning Makelaar, is dat je zelf de verkooptekst gaat schrijven. Dat klinkt misschien lastig, vooral als je weinig op hebt met schrijven, maar is eigenlijk heel gemakkelijk! Om je een klein beetje op weg te helpen, hebben we hier een aantal schrijftips voor je uitgezet:

Hou het simpel

Bij het schrijven van een verkooptekst hoef je vooral niet  ineens dure bewoordingen te gaan gebruiken. Te deftig of omslachtig taalgebruik wordt vooral als storend (en een tikkeltje snobistisch) ervaren namelijk, dus schrijf vooral lekker zoals je het zelf ook zou willen lezen.  Je tuin is geen ‘weelderige, groene weide belegd met elegante grassen en omheind door statige rozenstruiken’, maar liever een achtertuin gelegen op het zuiden met veel zonuren, schaduwplekken en een ruime overkapping. Probeer de Shakespeare in jezelf niet te veel op te roepen, hou het duidelijk, informeel (maar ook weer niet te) en to the point.

Schrijf voor de potentiële koper

Als je een woning hebt die zich qua prijsklasse of indeling leent voor een bepaald publiek, schrijf daar dan ook naartoe. Heb je een starterswoning voor twintigers, vergeet dan niet te melden dat je huis vlakbij het centrum is, of dat er een concertgebouw of theater in de buurt is en het station nabij, mits dat natuurlijk ook daadwerkelijk het geval is. Heb je een gezinswoning, bespreek dan de grootte van de kamers, het aantal slaapkamers, de speeltuinen en scholen die in de buurt te vinden zijn, etc. Zaken die relevant zijn voor jonge (of aanstaande) gezinnen. Richt je tekst op je publiek! “Met vier slaapkamers kun je hier met gemak wonen als gezin en heb je zelfs nog genoeg ruimte voor al het speelgoed!”

verkooptekst schrijven

Start met de belangrijke zaken

Trek niet eerst een blik met clichés open over wonen in Amsterdam, Drentenieren of het bourgondische zuiden. Dat kennen de mensen wel. Wat maakt JOUW kasteel nou zo uniek? Ligt het op vijf minuten van het station? Heb je een groot park op loopafstand? Is de straat autovrij? Overweeg dan om met zoiets te beginnen, want dát zijn relevante zaken voor mensen die mogelijk interesse hebben. “Dankzij de ligging aan de rand van het centrum heb je de voorzieningen op loopafstand, maar woon je toch in een rustige en verkeersluwe straat.” Dat idee.

Geen voltooid deelwoorden s.v.p.!

Probeer de zinnen die je schrijft lekker actief te houden. “Wij liepen drie keer per week naar het park om daar heerlijk te ontspannen” klinkt mooier dan “wij hebben drie keer per week naar het park gelopen…”. Actieve zinnen zijn levende zinnen. Schrap dus die voltooid deelwoorden waar mogelijk uit je verhaal (indien je zinsontleding niet meer op peil is sinds de middelbare school, zie hier een uitleg).

verkooptekst woning verkopen

Maak het persoonlijk

Er is niemand die beter over zijn ervaringen in de omgeving kan schrijven dan jij. Doe dat dus vooral. Vertel over hoe jij of jullie altijd met veel plezier gewinkeld hebben in het centrum, hoe handig je het vond om een supermarkt naast de deur te hebben omdat je vaak laat thuis was van het werk, of dat je veel met je kinderen gespeeld hebt in de speeltuin om de hoek. Dikke kans dat wat jij positief vindt aan de woning, óók een positief iets is voor de volgende bewoners!

Vergeet je woning niet!

Bij het schrijven van je verkooptekst moet je uiteraard je woning niet vergeten. Hoe mooi je ook schrijft over de buurt, de voorzieningen, de mogelijkheden om te sporten in de omgeving, het park en andere zaken, uiteindelijk zijn mensen vooral op zoek naar een woning. Zorg er dus wel voor dat je de indeling van je woning helder uiteenzet! Beschrijf de woning van beneden naar boven (van kelder tot zolder) en dan in een logische volgorde, dus bijvoorbeeld als volgt:

INDELING

Kelder: kelderkast met vaste kast

Begane grond: Hal/entree met toilet en garderobe. Woonkamer met laminaatvloer en schuifdeur naar het terras. Open keuken met inbouwkeuken en apparatuur (o.a. inductiekookplaat, vaatwasser, koelkast). Bijkeuken met de wasmachineaansluiting en de cv-ketel (2018).

1e verdieping: etc etc etc

Zo geef je mensen een soort tekstuele rondleiding door je woning en maak je het plaatje zo volledig mogelijk.

Denk om je spelling

Als laatste ook niet onbelangrijk: zorg dat je een tekst hebt met logische zinsopbouw en vooral zonder spelfouten. Dat komt namelijk erg knullig over. Ja, wij controleren je tekst altijd nog even als je hem naar ons opstuurt, maar omdat wij elke dag veel teksten moeten beoordelen en doorsturen, kunnen wij niet elke tekst minutieus bestuderen. Zorg er dus voor dat je je tekst even in Word plakt om de spellingscontrole zijn werk te laten doen en laat hem desnoods even door iemand lezen die een goed taalgevoel heeft, als je daar zelf wat minder sterk in bent.

Als je je aan deze tips houdt dan gaat het allemaal goed komen. Wil je weten welke werkzaamheden wij voor je oppakken en welke je zelf kunt doen? Kijk dan hier voor een uitgebreid overzicht.

Gerelateerde berichten

Huizenmarkt en Corona

Huizenmarkt merkt weinig van de corona-crisis De huizenmarkt werkt nog maar weinig van de...

Lees verder
door Tijmen

Huizenprijzen in Drenthe

De huizenprijzen in Drenthe: hoe staat het ermee? De huizenprijzen in Drenthe zijn de afgelopen...

Lees verder
door Tijmen

Hoe begeleid je een bezichtiging?

Een bezichtiging begeleiden doe je zo! Een bezichtiging begeleiden is in principe niet zo...

Lees verder
door Tijmen

Word lid van de discussie