Vergelijk aanbiedingen

Een energielabel aanvragen doe je zo

Een energielabel aanvragen doe je zo

Mensen denken nog wel eens dat het aanvragen van een energielabel een heidens karwei is, maar dat valt alleszins mee. Je hebt er eigenlijk alleen het volgende voor nodig:

  1. Jouw persoonlijke DigiD-code.
  2. Een brochure van jouw woning, voorzien van Koninklijk signatuur (wij moeten er even een handtekening onder zetten om aan te geven dat de informatie in de brochure klopt).
  3. Vijf minuten tijd.

We doorlopen hier het proces van het aanvragen van een energielabel even stap voor stap, als je dit erbij houdt terwijl je je aanvraag doet, kan er eigenlijk niks misgaan. Let’s go!

Stap 1. Inloggen

Je energielabel aanvragen kun je doen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar vul je vervolgens je DigiD-gegevens in. Heb je geen DigiD-code? Vraag deze dan eerst hier aan.

Stap 2. De aanvraag

energielabel aanvragen

Nu je ingelogd bent, komt als het goed is jouw eigen adres tevoorschijn. Klik op de blauwe knop met de tekst ‘energielabel aanvragen’ of ‘verder met mijn aanvraag’ en het echte werk kan beginnen.

*Staat jouw woning er niet tussen? Dan betekent dat dat jouw woning nog niet aan jouw DigiD gekoppeld is en je dit aan moet vragen. Klik daarvoor op de blauwe knop ‘woning zoeken’ en volg de verdere uitleg.

Stap 3: controleer de gegevens

energielabel aanvragen doe je zo

Het handige is dat veel gegevens al van tevoren zijn ingevuld. Deze hoef je dus alleen maar even te controleren. Klopt er iets niet? Klik dan op ‘wijzigen’ en corrigeer de informatie. Klik dan op de blauwe knop ‘naar stap 2’.

Bij het aanvullen van de gegevens wordt gevraagd naar Glas-, gevel-, dak- en vloerisolatie, verwarming, warm water, zonne-ergie en ventilatie. Vul al deze elementen naar waarheid in en gelijk met hoe het op Funda is aangegeven. Lees de criteria m.b.t. bijvoorbeeld uitzonderlijke isolatie goed voordat je aangeeft hier ook over te beschikken!

energielabel

Als laatste krijg je bij stap 2 nog eenmaal een overzicht van de door jou ingevoerde gegevens. Controleer dit nog even goed en druk vervolgens op de blauwe knop  ‘naar stap 3’.

Stap 3: bewijs leveren

Bij stap 3 moet je dus aantonen dat wat jij hebt aangegeven ook waar is. Dit kan door middel van een door ons ondertekende verkoopbrochure (even aangenomen dat je zo wijs bent geweest om je woning via ons te verkopen).

Hier kun je dan vervolgens de getekende brochure uploaden en klikken op de blauwe knop ‘naar overziht bewijsvoering’.
Als je dit allemaal goed hebt gedaan, ziet je scherm er als volgt uit en moet je onderaan nog even aanvinken dat je alles naar waarheid hebt ingevuld, waarna je op de blauwe knop ‘naar stap 4’ kunt drukken:

stappenplan energielabel

Stap 4: selecteer een deskundige

Bij stap 4 moet je vervolgens iemand uitkiezen die gaat controleren of de informatie die jij hebt ingevoerd overeenkomt met wat er in de brochure staat. Deze deskundigen komen niet bij je langs en nemen ook geen telefonisch contact met je op, dus zorg er vooral voor dat je eentje kiest die zo goedkoop mogelijk is. Meer dan €10,- is feitelijk zonde van je geld.

Als je eenmaal een deskundige hebt gekozen, let dan ook nog even op de reactietijd. Binnen 1 of 2 dagen is over het algemeen prima. Heb je een deskundige gevonden en geselecteerd, dan ziet je scherm er nu als het goed is zo uit en kun je drukken op de blauwe knop ‘klopt, naar betalen’:

Stap 5: de betaling

Als laatste moet uiteraard je keuze definitief gemaakt worden door de betaling door te geven. Je scherm ziet er als het goed is net zo uit als in onderstaande foto:

energielabel fixen

De bevestigingscode wordt gestuurd naar het e-mailadres dat je invoert, zorg dus dat dat adres ook direct toegankelijk voor je is. Deze bevestigingscode kun je vervolgens in het veld daaronder invoeren, waarna je op de knop ‘bevestigingscode controleren’ drukt. Vervolgens verschijnen de verschillende betaalwijzen waar je uit kunt kiezen:

energielabel regelen

Betalen kan via iDeal of op factuur. Selecteer je voorkeur, klik op de blauwe knop ‘Verder’ en Klaar is Koning!

 

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om je woning te verkopen via Koning Makelaar, of wil je graag vrijblijvend eens wat meer informatie? Laat dan hieronder je gegevens achter en we bellen je zo spoedig mogelijk!

Gerelateerde berichten

Huizenmarkt en Corona

Huizenmarkt merkt weinig van de corona-crisis De huizenmarkt werkt nog maar weinig van de...

Lees verder
door Tijmen

Huizenprijzen in Drenthe

De huizenprijzen in Drenthe: hoe staat het ermee? De huizenprijzen in Drenthe zijn de afgelopen...

Lees verder
door Tijmen

Hoe begeleid je een bezichtiging?

Een bezichtiging begeleiden doe je zo! Een bezichtiging begeleiden is in principe niet zo...

Lees verder
door Tijmen

Word lid van de discussie